Blog

Een facelift voor je tuin

Ben je je oude tuintje helemaal zat? Voordat je de schop uit je schuurtje haalt, denk twee keer na! Het gevoel van een nieuwe tuin maken betekent niet dat je je tuin van voor af aan hoeft in te richten. Sterker nog, het is beter voor je portemonnee en voor moeder aarde om je huidige tuin te faceliften! In deze blog een stappenplan voor een goede transformatie van je tuin.

Analyseer het bestaande

Voordat je start, zorg dat je een helder beeld hebt van jouw tuin op dit moment. Welke planten staan er precies in je tuin? Wat zijn de precieze afmetingen? Waar heb je zon, waar niet? En ook niet onbelangrijk: liggen er ondergrondse kabels verstopt in je tuin? Handig is om een plattegrond op te zetten van je tuin. Teken deze het liefste schaal 1 op 100, of zelfs schaal 1 op 50. Duidt op deze plattegrond aan wat de winderige, zonnige of hobbelige delen zijn, waar de grond goed is en waar niet, et cetera.

Planten plan

Als het goed is heb je in de vorige stap een duidelijke inventarisatie gedaan van de planten die je op het moment in de tuin hebt. Let er wel op dat deze moment opname misschien niet het volledige verhaal vertelt. Iedere plant gedraagt zich anders gedurende de verschillende seizoenen. Als je een planten plan opstelt, houd de verschillende verschijningsvormen van je planten dan in acht. Misschien biedt een boom vol blad juist wel lekkere verkoeling in de zomer, of komt er een lelijke plek uit de tuin te voorschijn als je deze volledig snoeit. Houd alle planten die je mogelijk wil bewaren in potten.

Doorn in het oog

Een lelijk schuurtje in je tuin? Natuurlijk kan je er voor kiezen om de wanden opnieuw te bekleden. Bijvoorbeeld met duurzaam Douglas hout, dat je schuurtje weer klaarmaakt voor de komende tien jaar en een natuurlijke uitstraling geeft. Of kies voor een groene wand: door genoeg groen ontrek je het schuurtje uit het zicht. Klimplanten zoals hedera's zullen binnen no-time een volledig groene wand vormen.

Zijn er andere elementen in je tuin die je niet mooi vind? Zorg dat je altijd mee werkt met de natuurlijke omstandigheden in plaats van er tegen in te gaan. Als je bijvoorbeeld een modderig deel hebt in de tuin, bouw dan plantenbakken en paden op pootjes en plant planten die houden van voldoende water. Dit stuk proberen te betegelen zou alleen maar frustratie opleveren.

Met de quarantaine maatregelen door corona, heb je genoeg tijd om je tuin eens aandachtig onder handen te nemen. Succes!

Geef een reactie