Blog

Audio productie

Wil je het beste halen uit je microfoon? Dan ontkom je er niet aan jezelf te verdiepen in akoestiek. In dit artikel deel ik belangrijke feiten en termen.

Nagalmtijd en echo

'Wie is de koning van Wezel?' Ongetwijfeld heb je als kind wel eens gespeeld met de magie van een echo. Officieel heet het 'nagalmtijd': de tijd die het duurt voor een geluid is uitgestorven nadat de bron van het geluid stopt met het geluid produceren. Een 'droge ruimte' heeft een korte nagalmtijd, een 'natte ruimte' juist een lange. Er bestaat voor iedere ruimte een optimale nagalmtijd. Voor een controle kamer is dat ongeveer 0.4 seconde, voor een concertzaal juist iets langer: 2.2 sec. 

Geluidsisolatie

Geluidsisolatie betekent: de reductie van geluid van de ene ruimte naar de andere. Een ruimte met betonnen wanden heeft vaak een goede geluidsisolerende werking door de zwaarte van het materiaal. Ook de verbinding – stijf of verend – is van invloed voor de geluidsisolatiewaarde van een ruimte.

Absorptie

Geluidsisolatie is dus wat anders dan geluidsabsorptie. Geluidsabsorptie is materiaal afhankelijk. Een goed geluidsabsorberend materiaal absorbeert de energie van geluid. Dit verschilt voor hoge, lage of midden-frequenties.

Reflectie

Het tegenovergestelde van geluidsabsorptie is geluidsreflectie. Een vlak en hard materiaal absorbeert weinig geluid, en heeft dus een hoge geluidsreflectiewaarde. Dit is de reden voor nagalmtijd en galm. Een hoge mate van reflectie, zoals in kerken, kan zorgen voor een gevoel van ruimtelijkheid, maar ook als storend worden ervaren.

Diffusie

Wanneer een geluid wordt gereflecteerd, zal het in bepaalde mate spreiden: diffusie. In contrast tot absorptie, zorgt diffusie dat de de geluidsenergie in de ruimte blijft.

Grootte van de kamer

De grootte van een kamer heeft invloed op je geluidsopname. Grotere kamers hebben bijvoorbeeld een hogere nagalmtijd. Te kleine ruimtes zullen juist een 'boxy' geluid geven aan je opname. Het is beter om te beginnen in een ruimte die net iets te groot is dan net iets te klein. Een laag plafond is onwenselijk. Neem ook de hoeveelheid mensen en apparatuur in acht die er in de ruimte moet zijn.

Koptelefoon

Een koptelefoon is een erg belangrijk middel wanneer het op audio productie aankomt. Belangrijk is dat de koptelefoon zijn eigen geluid goed absorbeert en dus niet lekt. Op het moment dat het geluidslevel te hoog wordt, kan een microfoon het opvangen.

Je kan er altijd voor kiezen je te laten adviseren in een winkel. Experts weten vaak het beste wat voor type microfoon past bij het type produtie dat jij wil maken. Succes met de aankoop!

Geef een reactie