Blog

Zo koop je een geschikte oplegger!

Ben je op zoek naar een oplegger voor achter de auto of vrachtwagen? De oplegger, ook wel trailer of aanhangwagen genoemd, is een wagen die geen eigen aandrijving heeft maar wordt voortgetrokken door een ander voertuig. Vooral in de transport- en bouwsector zien we vaak vrachtwagens met opleggers rondrijden maar de oplegger of aanhangwagen achter een bedrijfsauto of bedrijfsbus is een prima mogelijkheid. Als je een oplegger wilt aanschaffen loop je al snel tegen een tal van keuzes aan. Zo bestaan er verschillende modellen maar ook verschillende aanschafmogelijkheden. Kies je bijvoorbeeld voor nieuw of toch liever tweedehands? En aan welke wensen en eisen moet je oplegger voldoen? In dit blog kom je daar allemaal achter

Nieuw versus tweedehands

Wanneer je een nieuw voertuig, zoals een oplegger, gaat aanschaffen heb je in eerste instantie de keuze tussen een nieuwe oplegger aanschaffen of een tweedehands exemplaar. Beide hebben zo hun eigen voordelen en nadelen. Een oplegger die te koop staat wordt van iemand overgenomen. Wanneer dit van de fabrikant is ben je de eerste eigenaar. Je weet dan dat jij de eerste bent die de oplegger gaat gebruiken. Wanneer je de oplegger van een andere partij, zoals een dealer of ander bedrijf overneemt, weet je dat de oplegger al in gebruikt. De meeste opleggers worden wel redelijk onderhouden vanwege de keuring maar je weet dit nooit zeker. Daarnaast is een tweedehands oplegger ook minder waard en bestaat er een grote kans dat je meer onderhoudskosten krijgt. Echter is een tweedehands exemplaar wel meestal een stuk goedkoper dan een nieuw exemplaar. Vooral voor kleine bedrijven of startups is dit dan mooi meegenomen.

Soort model

Voor welk model je kiest hangt van twee factoren af. Allereerst is het belangrijk om te bepalen waarvoor je de oplegger gaat gebruiken. Zo heb je opleggers waar je bijvoorbeeld andere voertuigen op kan vervoeren maar je hebt ook opleggers die gesloten zijn en meer geschikt zijn voor ladingen met materialen of voedsel. Bij het kiezen van een bepaald model is het ook belangrijk ook rekening te houden met het laadvermogen. Hoe zwaarder de lading, des te hoger het laadvermogen moet zijn. Ook moet de voertuig de aanhanger met lading moeten kunnen trekken. Het gewicht speelt daarin een belangrijk rol en moet dus op elkaar worden afgestemd.

Allround check

Wanneer je gaat kijken voor een tweedehands oplegger is het doen van een allround check ook zeer aan te raden. Kijk hierbij naar onder andere de banden, het chassis, de assen, de vloerplaat, de verlichting, de koppeling en de remmen. Heb je hier geen verstand van? Neem dan iemand mee die dat wel heeft. Bij een nieuw exemplaar kun je er eigenlijk van uit gaan dat een allround check niet nodig is. 

Geef een reactie